MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
ELANN
kosten
basistarief
€ 138
leden
€ 115
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Cardiologie, Longziekten
onderwerp(en):
ECG
ICPC:
K, R, T
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
locatie
Best Western Plus Hotel Groningen Plaza
Laan Corpus den Hoorn 300
9728 JT Groningen
☎ +3150 5248 000
overig
16
Apr
2020
Basiscursus ECG lezen
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Cardiologie' of 'Longziekten'
Van aanbieder:
ELANN
In de omgeving:
Groningen

Met de komst van de keten Atriumfibrilleren en Coronairlijden, is het maken en het juist interpreteren van een ECG van groot belang. Dit is geen dagelijkse activiteit van de huisarts, vandaar deze basiscursus voor zowel huisartsen die geen ECG’s zelf maken en beoordelen, als zij die nog eens een opfrissing wensen.

De ECG theorie komt aan bod: systematisch wordt aan de hand van de “10–punts checklist” de ECG beoordeling aangeleerd. Op deze wijze kan de huisarts elk ECG betrouwbaar beoordelen. Zowel het theoretische - als het casuïstiek deel van de avond is sterk interactief. Eventuele zelf ingebrachte ECG’s worden besproken. De indicatie van het ECG, de waarde van een interpretatie van het automatisch geproduceerde ECG verslag en eventuele pitfalls hierbij komen aan de orde. Tevens wordt expliciet ingegaan op de waarde van het ECG in de ketenzorgprogramma’s.

Doelstelling van deze nascholing is dat de deelnemer na afloop een ECG juist kan beoordelen en interpreteren.

Tijdens deze nascholing komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Voorbereiding, artikelen bestuderen.
    • Kennis nemen van de indicatiestelling en plaats van het ecg in de huisartsenpraktijk. Kennis nemen van de systematische beoordeling van het ecg in 10 punten.
    • Begrijpen vanuit welk kader verwacht wordt het ecg te gebruiken in de huisartsenpraktijk. Vooraf kennisname van de gehanteerde systematiek van de ecg beoordeling zodat de ingangstoets gemaakt kan worden en niet alle informatie nieuw is in deze compacte scholing.
  • Theorie ECG lezen.
    • Op structurele wijze een ecg kunnen beoordelen.
    • Aan de hand van een 10-punts systematiek kan dit verkregen worden. Daarnaast worden de mogelijke ziektebeelden benoemt als hartfalen, hartinfarct, ischemie, hartritme en geleidingsstoornissen stoornissen als atriumfibrilleren, SSS, bradycradiie, en bundeltakblokken en ook longembolie.
  • Casuïstiek oefenen.
    • Casussen die ingebracht worden door de deelnemers worden op de 10-punts wijze klassikaal besproken en tevens worden er oefen ecg’s met diverse ziektebeelden getoond. Doel is hierbij de systematiek te gebruiken en te borgen zoals die in het theoretische deel gebracht is.
    • De deelnemer zal zich vertrouwd gaan voelen om zelfstandig deze 10-punts systematiek in de dagelijkse praktijk toe te passen.
  • Overige aandachtspunten.
    • Plaatsbepaling van het ecg binnen de ketenzorgprogramma’s van de GHC. De waarde van het automatisch gegenereerde ecg verslag.
    • De juiste indicatiestelling en timing van een ecg. De mogelijkheid en wijze van teleconsultatie van de cardioloog met het ecg middels een internetportal (VIPlife). De pitfalls die automatische, computergestuurde ecg beoordeling met zich mee kan brengen herkennen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!