MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
Leerpunt KOEL B.V.
kosten
basistarief
€ 75
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Spoed Eisende Hulp, Cardiologie, Longziekten
onderwerp(en):
AED/BLS/ALS/reanimatie
ICPC:
B, K, R
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
locatie
Driestar Educatief Gouda
Burgemeester Jamessingel 2
2803 PD Gouda
☎ +3118 2540 333
overig
13
Feb
2017
Aanpassen naar Basic Life Support (reanimatie) en AED
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Spoed Eisende Hulp', 'Cardiologie' of 'Longziekten'
Van aanbieder:
Leerpunt KOEL B.V.
In de omgeving:
Gouda

Huisartsenpost Midden-Holland (HAP MH) stelt aan huisartsen die diensten willen doen een aantal scholingsvereisten in aanvulling op de (her)registratie-eisen voor huisartsen. Vanwege de aard van de dienstverlening op een HAP (huisartsgeneeskundige spoedzorg) is één van deze verplichte scholingen de Basic Life Support (BLS) en AED training. HAP MH biedt deze training ieder jaar een aantal avonden aan in samenwerking met Medi-Select (één van de locaties van Veiligheidsinstituut.nl). Van huisartsen wordt verwacht dat zij iedere 2 jaar een BLS / AED training volgen, gelijk aan de geldigheidsduur van het BLS/AED certificaat. Huisartsen zijn niet verplicht de BLS/AED training via de HAP te volgen. Zij mogen voor deze training ook een andere aanbieder kiezen.

HAP MH laat de BLS/AED training sinds enkele jaren verzorgen door de instructeurs van Medi-Select. In de evaluaties wordt hun praktijkervaring in het uitvoeren van reanimaties en andere vormen van spoedzorg geroemd, naast hun frisse, enthousiaste, vlotte en interactieve wijze van lesgeven. Daarnaast is er grote waardering voor het gebruik van het digitale feedbacksysteem, waarbij huisartsen direct op het scherm de kwaliteit van de uitgevoerde reanimatie gepresenteerd zien (waaronder tempo en diepte van borstcompressies en de hoeveelheid en het tempo van de ingeblazen lucht). De instructeurs zijn ervaren ambulanceverpleegkundigen.

HAP MH kiest er bewust voor om het jaarlijks vast terugkerende blok van reanimatietechnieken en gebruik AED te combineren met blokken die andere onderdelen van de medische spoedzorg omvatten. Terugkerende elementen daarbij zijn het uitvoeren van de ABCDE-check, het handelen bij een bedreiging van één of meer vitale functies en de aandacht voor de eigen veiligheid. De inhoud en vorm van deze 2 extra blokken variëren per jaar, en worden bepaald uit o.a. de evaluaties van eerdere (BLS/AED) trainingen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van BLS en spoedeisende hulp.

Ieder blok bestaat uit:

  • Plenaire instructie en toelichting (hoorcollege / informatieoverdracht)
  • Oefening van vaardigheden met feedback van de instructeur, waar mogelijk digitaal gevisualiseerd (zoals bij de reanimatietechnieken)

Opbouw BLS en AED training 2017 met leerdoelen:

Blok 1:

  • ABCDE methodiek met LOTUS –casuïstiek
  • Casuïstiek (meerdere casussen)
  • Spoedkoffer en zuurstof

De lotus presenteert zich in dit blok een aantal maal aan de groep waarbij verschillende aandoeningen worden uitgebeeld.

Bij iedere presentatie wordt twee cursisten gevraagd de lotus te onderzoeken en te behandelen en daarbij gebruik te maken van de materialen zoals deze op de HAP en in de visiteauto’s beschikbaar zijn in de spoedkoffer en zuurstoftas. De overige cursisten wordt gevraagd de ingezette diagnostiek en hulpverlening aan de lotus te observeren.

Na de behandeling vertrekt de lotus om zich voor te bereiden op de volgende casus en bespreekt de instructeur de casus plenair.

De casuïstiek varieert jaarlijks, maar handelt altijd om het kunnen herkennen en behandelen van directe bedreigingen van de vitale functies. De oorzaak wisselt naar letter van de ABCD check. Er is aandacht voor de onderlinge relatie tussen de letters (een bedreiging op 1 vitale functie leidt al snel tot bedreigingen voor de overige vitale functies) en voor externe oorzaken die ook de veiligheid van de huisarts kunnen bedreigen (bijv. CO-intoxicatie).

De huisarts:

  • kent de elementen van de ABCD-check en kan deze toepassen in de praktijk.
  • kent de inhoud van de spoedkoffer en zuurstoftas.

Scholing door docenten van Veiligheidsinstituut.nl uit Haarlem. De instructeur is tevens ambulanceverpleegkundige.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!