Over(-)behandelen. Ethische aspecten in de zorg voor kwetsbare ouderen.
Het thema overbehandeling is een thema waar veel artsen mee te maken hebben gezien het hoge percentage ouderen in ziekenhuizen. Een thema met een hoge prevalentie dus, maar ook kwalitatief van groot belang want overbehandeling is schadelijk: `overbehandeling staat het acceptatieproces van de dood in de weg, het heeft ongewenste neveneffecten, je wordt er zieker van en het geeft onnodige kosten` (citaat uit het boek)
Ook voor ons als specialisten ouderengeneeskunde is dit thema zeer relevant. Dagelijks moeten we de afweging maken: is deze behandeling nog passend, proportioneel, in belang van onze patiënt, overeenkomstig zijn (veronderstelde) wens, in lijn met de (neergaande) levenslijn? Of geven we valse hoop?
OSAS bij kwetsbare ouderen
SOLK somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten bij ouderen
Artsen zien veel patiënten van wie ze de klachten niet goed kunnen verklaren. Om daar verandering in te brengen zouden we eens moeten beginnen met het erkennen
Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten (SOLK).
In de richtlijn SOLK is een begin gemaakt met het expliciteren van dit probleem.
Het behandelen van patiënten met SOLK vergt veel tijd. Inspanningen van artsen op dit terrein worden niet gehonoreerd.
Het is moeilijk in het huidige klimaat artsen te interesseren voor zaken die veel onbetaalde tijd vergen, zodat implementatie van de richtlijn SOLK waarschijnlijk niet eenvoudig zal zijn.
Programma:
15.15 - 17.15 dr T.A. Boer, over behandelen
17.15 - 18.15 eten, ontmoeting, regiovergadering, mededelingen bestuur
18.15 - 19.15 dr Huisman OSAS
19.15 - 20.15 dr Keuter SOLK