![]() |
Al te vaak zijn opleiders, opleidingsondersteuners en aios nauwelijks betrokken bij de financiële aspecten van het opleiden. In het beste geval kan ervan worden uitgegaan dat alles wel goed geregeld zal worden door het leerhuis of een bedrijfsbureau. Echter in de praktijk bestaan er grote verschillen tussen opleidingen, in hoeverre aios en opleiders worden gefaciliteerd om hun opleiding vorm te geven. Bovendien is in veel gevallen onduidelijk wat de kosten van het opleiden zijn, wie die kosten moet dragen, en wat eigenlijk het beschikbare budget is. Dat maakt het buitengewoon lastig om met elkaar een constructief gesprek te voeren over de financiële (on)mogelijkheden.
In het UMC Utrecht is besloten het over een andere boeg te gooien. Vanaf maart 2024 worden de opleidingsbudgetten daar volledig inzichtelijk per medische vervolgopleiding. En ligt er een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij opleiders, ondersteuners, aios, bedrijfsbureaus en management om te zorgen dat de opleiding enerzijds financieel op koers blijft en dat anderzijds ook de juiste inhoudelijke keuzes gemaakt kunnen worden. Sturen op de financiën kan daarmee een krachtig kwaliteitsinstrument zijn.
Om inzicht te geven in hoe opleidingsfinanciering is vormgegeven, is een masterclass opleidingsfinanciering georganiseerd. Deze is het afgelopen jaar in het UMC Utrecht gevolgd door vrijwel alle opleiders en ondersteuners en door diverse aios en controllers. Op verzoek van het College Medische Vervolgopleidingen van de NFU wordt deze masterclass in 2024 in alle UMC’s aangeboden.
Doel van de masterclass is om de deelnemers de kennis en skills te geven om in de eigen organisatie aan de slag te gaan met het praktisch toepassen van de verworven inzichten.