![]() |
Lean Leiderschap opleiding
Leiderschap is een belangrijke randvoorwaarde in het werken aan een cultuur van continu verbeteren. Een lean leider heeft hierbij specifieke kenmerken in kennis, houding en gedrag. Centraal hierbij staat het ontwikkelen van medewerkers in het leveren van waarde voor de klant. Met een procesgeoriënteerde benadering stimuleert de leider het verwijderen van verspillingen én de multidisciplinaire samenwerking. De leider weet middels een inspirerende missie zijn medewerkers te activeren. Om de doelen van de organisatie te bereiken, vergroot hij het probleemoplossend vermogen van zijn team. Dit doet hij door frequent aanwezig te zijn op de werkvloer en ter plaatse te coachen. Respect en dienstbaarheid kenmerken zijn gedrag en er is besef van het feit dat het leren voor de leider en het team in de organisatie nooit ophoudt.
Beschrijving
In de opleiding ‘Lean Leiderschap’ wordt door middel van interactieve sessies en diverse simulaties de ‘leiderschapstoolbox’ stevig aangevuld. De deelnemer ontwikkelt nieuwe gedragingen en een nieuwe verfrissende kijk op de eigen organisatie. Continu wordt de link gelegd naar de praktijk, de doelstellingen en resultaten van het eigen team of afdeling. De deelnemer doorloopt daarvoor de PDCA-cyclus aan de hand van een eigen verbetercasus. Daarnaast is intervisie ingericht om te kunnen reflecteren op vertoond gedrag bij tussentijdse praktijkopdrachten.
De opleiding heeft de volgende opzet:
Dag 1 Klantwaarde
Dag 2 Continu verbeteren
Dag 3 Ontwikkelen medewerkers
Dag 4 Missie
Dag 5 Reflectie & Zelfontwikkeling
Per onderwerp wordt on-the-job coaching aangeboden. Dit wordt benut om de geleerde principes, tools en technieken in de organisatie in te bedden en hands-on te ondersteunen. Invulling van de coaching is maatwerk en op basis van behoefte en onderwerp.
Doel van de opleiding
Het doel van de Lean Leiderschap opleiding: leidinggevenden voorzien van een gedegen basiskennis van lean management en bewustwording creëren van het eigen gedrag hierbij. Middels interactieve vormen de vertaalslag maken naar continu verbeteren in de eigen praktijk. Belangrijk doel is om de leidinggevenden te laten experimenten met het vertonen van nieuw gedrag. Passend bij een cultuur van continu verbeteren waarbij gezocht wordt naar het vinden van de juiste balans tussen de analytisch-rationele
benadering (hard, technieken, processen) en de sensitief-intuïtieve aanpak (zacht, omgaan met mensen) van leidinggeven.
Doelgroep
De opleiding is uitermate geschikt voor functioneel of hiërarchisch leidinggevenden die aan een cultuur van continu verbeteren willen werken in de eigen organisatie. De opleiding kan zonder specifieke vooropleiding gevolgd worden.