Diabetes mellitus is een stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door hyperglykemie, veroorzaakt door een absoluut of relatief tekort aan insuline. Diabetes mellitus wordt geclassificeerd op basis van etiologie. De belangrijkste soorten zijn diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2. Van de volwassenen met diabetes mellitus heeft ongeveer 10% type 1, van kinderen met diabetes heeft 98% type1. Onderzoek heeft aangetoond dat de incidentie van DM1, en ook DM2, onder kinderen in de nabije toekomst flink zal stijgen.
De overheid verwacht dat de bestaande zorgstructuren niet in staat zullen zijn om alle diabetespatiënten goede zorg te verlenen en stimuleert daarom de vorming van zogenoemde diabeteszorggroepen. In deze zorggroepen levert een multidisciplinair samengestelde groep van zorgaanbieders de diabeteszorg en kunnen zorgverzekeraars zich committeren aan de inkoop van zorg bij een diabeteszorggroep.
In de zorgstandaard Diabetes mellitus type 1 is farmaceutische hulp opgenomen. Om binnen deze ontwikkelingen de rol van de apotheker te definiëren, is de KNMP-richtlijn ‘Diabetes’ ontwikkeld. Gedegen kennis over diabetes mellitus is voor iedere openbare apotheker een noodzakelijke voorwaarde voor een goede beroepsuitoefening.
In deze cursus leert u hoe vaak DM1 voorkomt, wat de kenmerkende symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe de diagnose wordt gesteld. Er wordt aandacht besteed aan de risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van DM1 en aan de complicaties, ook die op de lange termijn, van de ziekte. Vervolgens komt de behandeling met insuline uitgebreid aan bod en de rol van de apotheker bij de begeleiding van patiënten met DM1. Ook wordt kort aandacht besteed aan andere behandelmethoden.
Na afloop van deze cursus: