Deze cursus is onderdeel van een pakket voor apotheekhoudende huisartsen.
Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die bij veel aandoeningen voorkomt. Deze cursus gaat vooral over de primaire hoofdpijnsoorten, niet over de secundaire zoals hoofdpijn bij infecties, beroertes of bij algemene interne gezondheidsproblemen.
In volgorde van voorkomen gaat het om spanningshoofdpijn (70%), migraine (12%) en om clusterhoofdpijn (0,1%). Van de secundaire vormen wordt medicatieovergebruikshoofdpijn (2%) besproken. Meer vrouwen dan mannen hebben last van hoofdpijn. Bij migraine is de prevalentie zelfs het dubbele. De verschillende hoofdpijnsoorten komen vaak tezamen voor. Diagnostisch onderscheid maken is dan van belang, omdat de aanpak, medicamenteus of niet, nogal verschilt. Dit komt neer op aparte behandelplannen per hoofdpijnsoort bij één patiënt.
In deze cursus worden alle relevante aspecten van migraine behandeld. Na de epidemiologie en de pathofysiologie wordt ingegaan op de differentiaaldiagnose van migraine. De diverse vormen van migraine en de waarschuwingssignalen die eraan voorafgaan komen aan bod. Verder leert u de verschillende groepen medicamenten die bij migraine een rol spelen, zowel met betrekking tot de aanvalsbehandeling als de onderhoudsbehandeling. Ook wordt de rol van de apotheek belicht.
Na afloop van deze cursus: