![]() |
Luchtwegklachten komen bij kinderen veel voor en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de huisarts. Jonge kinderen (0-4 jaar) vormen relatief gezien de grootste groep die gebruikmaakt van de huisartsenpost. Luchtwegklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn en presenteren zich vaak met hoesten, benauwdheid en/of koorts. Ongeveer 5% van de kinderen bezoekt ten minste eenmaal per jaar de huisarts wegens hoesten; circa 60% van hen is jonger dan 5 jaar. Vaak is de oorzaak onschuldig en volstaan uitleg en geruststelling. Soms ontstaat er een acute situatie, die direct behandeling en overleg of verwijzing behoeft. De ernst van de klachten en de vermoedelijk onderliggende diagnose bepalen het te voeren beleid. Per leeftijdscategorie komen bepaalde ziektebeelden veel of juist niet tot nauwelijks voor. Dat helpt bij het differentiëren tussen verschillende ziektebeelden.
Luchtweginfecties en astma vormen de twee grote groepen binnen luchtwegklachten bij kinderen. Daarbij is belangrijk om op te merken dat bovensteluchtweginfecties op de kinderleeftijd erbij horen en meestal geen behandeling, laat staan doorverwijzing, behoeven. Wat zijn dan wel criteria om door te verwijzen in de electieve en acute setting? Dat leert u in de nascholing die voor u ligt.
Deze nascholing bestaat uit twee delen. In BLOK A worden de basisprincipes van het beoordelen van een kind met luchtwegklachten beschreven en wordt er stilgestaan bij inhalatietherapie, een belangrijke behandeling voor kinderen met astma/viral wheeze. De aandachtspunten en veelvoorkomende valkuilen worden beschreven. In BLOK B wordt ingegaan op een aantal specifieke ziektebeelden, te weten bronchiolitis, (peuter)astma, pneumonie en laryngitis subglottica.
Doelstellingen van dit nascholingsprogramma
Na afloop van dit nascholingsprogramma: