MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie, Algemeen & overig
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Geneesmiddelen en verkeersdeelname (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 31-10-2019 t/m 31-10-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

In deze cursus krijgt u een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar op het gebied van geneesmiddelen met een effect op het reactievermogen en deelname aan het verkeer.

Bestuurders mogen nooit autorijden als ze daar redelijkerwijs niet goed toe in staat zijn. Niet met een been in het gips, een arm in mitella, oververmoeidheid of slecht zicht door een vette oogzalf. Ook niet als men merkt duf en onoplettend te zijn door een bijwerking van een geneesmiddel.

De in 2008 in de Nederlandse apotheken geïntroduceerde categorisering van rijgevaarlijke geneesmiddelen is daarom vooral bedoeld voor die middelen waarbij de gebruiker vaak zélf niet doorheeft dat zijn rijvaardigheid beïnvloed is.

Daarnaast werd er in veel apotheken mondelinge informatie verstrekt, werd vaak een eerste-uitgiftefolder meegegeven met daarin een algemene opmerking over het onderwerp en kreeg men de fabrieksbijsluiter mee met de bijwerkingen. Een enkele keer gaf de apotheek een folder mee specifiek over geneesmiddelen in het verkeer. Bijvoorbeeld de folder van de KNMP.

Toch had deze voorlichting niet het gewenste effect op het rijgedrag van gebruikers. De waarschuwing bleek te vrijblijvend en bood zowel de gebruiker als de voorlichter weinig houvast.

Deze cursus gaat nader in op de belangrijkste geneesmiddelgroepen met een invloed op de rijvaardigheid en de factoren die de rijgevaarlijkheid bepalen. Hiermee beschikt u over een handvat voor een goed advies aan de patiënt en eventueel aan de huisarts.

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de achtergrondinformatie over de factoren die de rijgevaarlijkheid bij de individuele patiënt bepalen.
  • kent u in grote lijnen de belangrijkste wettelijke bepalingen over het geneesmiddelengebruik in het verkeer.
  • bent u op de hoogte van de belangrijkste nieuwste onderzoeksresultaten en de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar.
  • hebt u meer inzicht in de achtergronden en het nut van goede voorlichting door de apotheek over geneesmiddelen en rijvaardigheid.
  • weet u welke naslagwerken en informatie u kunt raadplegen om de patiënt te adviseren over geneesmiddelen en verkeersdeelname.
  • beschikt u over handvatten waarmee u een goed en rijveilig advies aan de patiënt kunt onderbouwen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!