Er is een toename van huidkanker en steeds meer patiënten in de huisartsenpraktijk komen op het spreekuur met een verdachte huidafwijking. Steeds meer behandelaars schaffen een dermatoscoop aan om beter naar verdachte huidafwijkingen te kunnen kijken. Echter, adequate training in het gebruik ervan is essentieel. Ongetraind gebruik kan leiden tot minder goede diagnostiek en overbehandeling.
In de huisartsenpraktijk zijn veel ogenschijnlijk verdachte huidafwijkingen waarmee de patiënt komt uiteindelijk niet verdacht. Het merendeel van de huidafwijkingen is namelijk benigne en de patiënt kan gerust gesteld worden. Op het blote oog is echter niet altijd duidelijk of het gaat om een verdachte huidafwijking waardoor patiënten soms onnodig behandeld worden of onnodig naar de dermatoloog verwezen worden. Er is dus winst te halen door betere herkenning van benigne huidafwijkingen in de huisartsenpraktijk. Daarnaast is er winst te halen in het herkennen van maligne of pre-maligne huidafwijkingen zodat tijdig de juiste behandeling kan worden ingezet.
De NHG richtlijn verdachte huidafwijkingen (2017) geeft hiervoor concrete handvatten. De dermatoscoop is net als de otoscoop en de stethoscoop een hulpmiddel in de diagnostiek en dit instrument wordt dan ook niet gezien als diagnosticum. De plaatsbepaling ervan in de consultvoering is dan ook erg belangrijk.
Deze cursus leert behandelaars in de eerste lijn om betere diagnostiek te verrichten van verdachte huidafwijkingen met behulp van de dermatoscoop zodat:
Leerdoelen
De cursus is gericht op de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen. De behandeling van huidkanker zal hierbij zeer beperkt aan bod komen. De diagnostiek van verdachte huidafwijkingen op complexe locaties zoals de handpalmen en voetzolen, de nagels, mucosa en vlakke gepigmenteerde laesies van het gelaat valt buiten het bestek van deze basiscursus.
Bij de cursusprijs inbegrepen krijgt de cursist: