Mede door de vergaande technische mogelijkheden verdient privacy voortdurend onze aandacht. Er wordt bijvoorbeeld van alles geregistreerd via bewakingscamera’s, de ov-chipkaart, de mobiele telefoon, klantenkaarten van winkels et cetera. De media staan bol van allerlei (mogelijke) schendingen van onze privacy.
Ook privacy in de apotheek staat in de belangstelling. In patiënttevredenheidsonderzoeken is privacy een vast onderdeel. De ontwikkeling van de elektronische gegevensuitwisseling, zoals OZIS en LSP, heeft specifieke vraagstukken opgeleverd over de bescherming van de patiëntgegevens.
De patiënt heeft recht op privacy, zowel ten aanzien van zijn gegevens als van de persoon zelf. Wat is privacy eigenlijk en hoe moet je hiermee omgaan in de apotheek? Het voldoen aan de wet- en regelgeving en wensen van de patiënt op het gebied van privacy is vaak ingewikkeld.
Voorbeelden van vragen waar apothekersassistenten vaak mee worstelen zijn:
In deze cursus wordt het recht op bescherming van de persoonsgegevens (medicatiegegevens) besproken. In het eerste hoofdstuk wordt kort ingegaan op de wet- en regelgeving waarin het recht op privacy is vastgelegd. Daarna wordt een aantal wat minder alledaagse onderwerpen besproken waarmee de apotheek op het gebied van privacybescherming kan worden geconfronteerd.
Ten slotte wordt ook kort aandacht besteed aan de privacy van de apotheekmedewerkers.
Na het volgen van deze cursus: