Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen; met de toenemende leeftijd neemt het risico op ondervoeding ook toe. Hoewel het percentage ondervoede patiënten het hoogst is in instellingen, woont het grootste aantal ondervoede ouderen zelfstandig.
Ondervoeding kent meerdere verschijningsvormen, die gedeeltelijk overlappen, maar gedeeltelijk ook niet. Het is belangrijk deze verschijningsvormen te kunnen herkennen omdat deze deels ook een andere behandeling vergen.
De cursist is na het volgen van de cursus in staat te benoemen welke vormen van ondervoeding worden onderkend, hoe de diverse vormen van ondervoeding zich kenmerken en wat de gevolgen van ondervoeding kunnen zijn bij kwetsbare ouderen, zowel de thuiswonende ouderen als degenen die in een instelling verblijven. Tevens zal aandacht worden besteed aan de prevalentie van ondervoeding in de diverse sectoren.
Screeningsinstrumenten, waarmee het risico op ondervoeding bij de doelgroep kan worden opgespoord, worden besproken en er wordt aandacht besteed aan het stellen van de diagnose ondervoeding aan de hand van 4 domeinen (somatisch, functioneel, psychisch en sociaal).
Ook komen aan bod: de optimale behoefte aan energie, macro- en micronutriënten, en vocht, om ondervoeding te voorkomen of tegen te gaan. Daarnaast is bewegen of krachttraining bij (dreigende) ondervoeding.
Bij de behandeling van ondervoeding zijn vele disciplines betrokken en in de cursus wordt daarom ingegaan op een optimale multidisciplinaire taakverdeling.