MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dag
organisatie
ZEL Deskundigheidbevordering BV IA06-140
kosten
basistarief
€ 250
leden
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Algemeen & overig, Gastro-enterologie
onderwerp(en):
Lifestyle en voeding
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
3
punten
locatie
Zorggroep Eerste Lijn
Stokdijkkade 21
2671 GX Naaldwijk
☎ +3117 4210 440
overig
31
Okt
2019
ZEL - Eendaagse 2019 - Voeding (deel 2)
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Algemeen & overig' of 'Gastro-enterologie'
Van aanbieder:
ZEL Deskundigheidbevordering BV IA06-140
In de omgeving:
Naaldwijk

Dit najaar organiseert Zorgorganisatie Eerste Lijn in samenwerking met het Voedingscentrum en de lokale diëtisten een nascholingsdag over voeding voor huisartsen. Er valt nog enorm veel te winnen met goede voorlichting over voeding door huisartsen.

Tijdens deze interactieve dag komen uiteenlopende voedingsonderwerpen aan bod waar u als huisarts dagelijks mee te maken hebt, van voeding gerelateerde aandoeningen tot de voedingshypes die via uw patiënten ook hun weg vinden naar de huisartsenpraktijk.

We staan stil bij de relevantie van voeding in de huisartsenpraktijk en uw rol daarin als het gaat om preventie en behandeling van ziekten en onderwerpen als de Schijf van Vijf, voor wie gelden welke suppletieadviezen en welke voedingsadviezen horen bij veelvoorkomende aandoeningen. Maar ook hoe komen voedingsnormen en - adviezen tot stand, hoe zit het met de wetenschap daar achter. Voeding gaat niet alleen over voedingsstoffen en voedingsmiddelen, maar ook over eetgedrag en gewoonten. Vandaar dat we tijdens deze dag ook ingaan op de invloed van de fysieke en sociale omgeving op eetgedrag en hoe het gesprek over voeding aan te gaan met patiënten.

Over al deze onderwerpen gaan de specialisten van het Voedingscentrum graag met u in gesprek en praktisch aan de slag. Diëtisten uit de regio zijn in de namiddag aanwezig om de lijn naar de diëtist door te trekken: wat kunnen diëtisten voor u betekenen, wanneer en hoe verwijs je naar hen door?

Kortom een dag die vanuit verschillende invalshoeken volop ‘food for thought’ biedt!

 

Betrouwbare informatie bieden

- Tijdens dit onderdeel komen in een nutshell de voedingsadviezen bij enkele veelvoorkomende chronische aandoeningen als overgewicht, ondervoeding en maag- darmproblemen aan de orde, maar ook de hypes en misvattingen die er leven over voeding.

  • Presentator: Marije Seves (expert Voeding & Gezondheid) of Daniëlle Wolvers (expert Voeding & Gezondheid)
  • Leerdoelen: weten welke voedingsadviezen gelden bij diverse veelvoorkomende aandoeningen en inzicht in huidige voedingshypes en hoe deze te toetsen/ontkrachten
  • Kernboodschap: ook in geval van ziekte zijn de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf uitgangspunt voor de voedingsadvisering, eventueel met ziekte-specifieke aanpassingen. Gezonde voeding heeft een ziekte-overstijgend effect; doet iets voor de algehele gezondheid. Voor alle hypes geldt: kijk naar de wetenschappelijke onderbouwing, wonderdiëten bestaan niet en kijk naar het totaalplaatje
  • Huisartsgeneeskundige relevantie: een aantal veelvoorkomende chronische aandoeningen die door de huisarts worden gezien, zijn voedingsgerelateerd als het gaat om oorzaak en behandeling. Hypes en misvattingen over voeding vinden ook hun weg naar de spreekkamer van de huisarts en roepen vragen op bij patiënten.

Motiveren

  • Gedragsverandering in de huisartsenpraktijk
  • Presentator: Frederike Mensink (expert Voeding & Gedrag) of Wijnand van der Werf (expert Voeding & Gedrag)
  • Leerdoelen: weten hoe voedingskeuzes worden gemaakt en de invloed van de fysieke en sociale omgeving hierop en inzicht krijgen in de rol die de huisarts kan spelen bij gedragsverandering
  • Kernboodschap: verandering van eetgedrag is een lastige opgave voor patiënten, waarbij het niet alleen gaat om het individu, maar ook de omgeving een grote rol speelt. De huisarts kan in de verschillende fasen van gedragsverandering een belangrijke rol spelen
  • Huisartsgeneeskundige relevantie: voedingsadviezen worden veelvuldig gegeven door de huisarts. Willen deze adviezen effect hebben dan is ook aandacht voor gedragsverandering en wat dit van patiënten vraagt nodig.

Verwijzen naar de diëtist

  • Presentator: Cynthia Schaper (diëtist), Rita Razooki (diëtist) of Sjanet Polderdijk (diëtist)
  • Leerdoelen: weten wanneer en hoe te verwijzen naar de diëtist, inzicht krijgen in de werkwijze van de diëtist
  • Kernboodschap: zodra maatwerk is vereist, is een verwijzing naar een diëtist noodzakelijk
  • Huisartsgeneeskundige relevantie: optimale samenwerking met diëtisten bevorderen

Tijdens de pauze is er gelegenheid om een aantal VC-apps (Eetmeter, Kies-ik-gezond-app) te testen op een aantal (op het oog dezelfde) producten.

Materialen om mee te nemen, zoals overzichtsfolder materialen professionals, scheurblokken aanbevolen hoeveelheden etc.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!