![]() |
Er wordt veel gezocht naar het beste gerecht om gezond oud te worden. In ons vak gaat het echter juist om mensen die niet gezond oud worden. Mensen komen pas bij ons terecht als hun “niet gezond zijn” te complex wordt, onder andere door meerdere ziekten, door cognitieve uitdagingen of door sociale isolatie.
Voor ons ligt de uitdaging dus veel meer in de zoektocht naar de ingrediënten die nog belangrijk zijn in deze laatste fase van het leven of zelfs naar een recept dat voorschrijft hoe om te gaan met wie niet meer ouder wil worden. Een standaardrecept voldoet dan niet meer, iedere cliënt brengt zijn leven aan ervaringen en voorkeuren met zich mee en heeft zijn eigen wensen. Als een volleert chef-kok moeten we bij iedere cliënt improviseren om te komen tot een passend recept. Vandaag kijken we naar onze eigen én andermans keuken om samen te komen tot een eerste klas recept. Voor onze cliënt, voor onszelf en voor de toekomst van ons vak.
In de ochtend hebben we een plenair programma, waarbij we enerzijds nadenken over de toekomst van ons vak in het licht van de huidige ontwikkelingen, maar ons ook verdiepen in dilemma’s rondom euthanasie bij dementerenden. ’s Middags staat een keuzemenu van workshops op het programma, vervolgd door een aantal amuses met onderwerpen uit de inhoudelijke ontwikkelagenda en sluiten we de dag af met een figuurlijk kijkje in de keuken van de chef.
Voor het eerst geven we dit jaar een toegift in de vorm van een vakinhoudelijk diner. Vergeet de files en blijf, onder het genot van een kleine maaltijd en een extra accreditatiepunt, nog even luisteren naar een lezing over de rol van voeding bij dementie en de dilemma’s die dit met zich mee kan brengen.
Als we dan aan het einde van deze dag onze toko afsluiten, vertrekken we met vernieuwde ingrediënten en een duidelijk beeld van welk recepten we in de toekomst willen gaan bereiden.