Tijdens deze dag neemt de deelnemer kennis van het microbioom en de samenstelling van het microbioom. De regulatie van het mucosale immuunsysteem wordt besproken en de invloed van leefstijl en antibiotica op het microbioom zal worden uitgelegd. De deelnemer krijgt inzicht in de verschillen tussen onze huidige leefstijl en de oerleefstijl en wat de gevolgen hiervan zijn. Er wordt gekeken naar een evolutionaire benadering op ziekte en gezondheid. Daarnaast neemt de deelnemer kennis van hoe de energievoorziening werkt en krijgt men een inleiding in de voedingswetenschap waarbij verschillende macro- en micronutriënten worden uitgelicht. Tot slot zal er aandacht worden besteed aan de praktische toepassing van leefstijlinterventies op het gebied van voeding. Tijdens dit onderdeel zal voeding, suppletie en probiotica worden besproken.
Doelstellingen van de dag:
- De deelnemend arts neemt kennis van het verschil tussen macronutriënten en micronutriënten
- De deelnemend arts heeft inzicht in de culturele en sociale aspecten van voeding
- De deelnemend arts heeft inzicht in de rol van eiwitten, koolhydraten en vetten als bestanddeel van onze voeding (functie, normale behoefte, in welke voedingsmiddelen aanwezig)
- De deelnemend arts heeft inzicht in de risicofactoren van (niet complexe) koolhydraten
- De deelnemend arts neemt kennis van het begrip glycemische index en kan dit in de praktijk toepassen
- De deelnemend arts heeft inzicht in de mogelijke gevolgen van de afname van de biodiversiteit op onze gezondheid
- De deelnemend arts heeft inzicht in de invloed van magnesium etc. op onze gezondheid
- De deelnemend arts kent de betekenis van de schijf van vijf en de voedselpiramide en kent de verschillen met onze oervoeding
- De deelnemend arts neemt kennis van de betekenis van het microbioom en de rol van het microbioom bij ziekte en gezondheid
- Voeding, microbioom en probiotica. De deelnemend arts neemt kennis van het onderzoek naar microbioom en de praktische toepassing daarvan
- De deelnemend arts heeft inzicht in de verschillende bestandsdelen van voeding en de rol (micro- en macronutriënten) daarvan bij bevordering van gezondheid