![]() |
In de afgelopen decennia is het aantal mensen met overgewicht dramatisch toegenomen. In 2015 had de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht en was 13% van de Nederlandse bevolking obees. Een toegenomen buikomvang wordt vaak gecompliceerd door cardiometabole stoornissen en psychosociale problemen. De huidige behandelingen zijn vaak weinig effectief en hebben een teleurstellend resultaat. Dit hangt onder meer samen met het feit dat obesitas een complexe en heterogene aandoening is. Het is belangrijk om bij een individu alle factoren in kaart te brengen die geleid hebben tot het overgewicht en vervolgens gericht een behandeling te starten. Zo is voedselkeuze niet altijd een bewust proces en spelen meerdere zowel psychologische factoren (bijv. 'suiker' verslaving ,'emotie-eten' en stress) als biologische factoren mee. Veelvuldig wordt er schijnbare onschuldige medicatie gebruikt die de eetlust kan stimuleren (met veel trek in 'comfort-food'). Ook zal de genetisch aanleg besproken worden, die soms leidt tot een sterk toegenomen eetlust evenals factoren die leiden tot een trage stofwisseling.
Het recent ontdekte mechanisme achter het jojo-effect van hypocalorische diëten zal aan de orde komen, en hoe deze gewichtsschommelingen tegen te gaan zijn. In deze presentatie zullen verschillende aspecten worden besproken die een nieuw licht werpen op de rol van voeding op het oplossen van het probleem van overgewicht. Aan de hand van het eetlust regulatie systeem, de verbranding en bepaalde voedingsproducten, wordt getoond hoe het gewicht gunstig beïnvloed kan worden.