![]() |
“Gezonde voeding voor ouderen”
Lisette C.P.G.M. de Groot, PhD
In deze lezing zal aandacht besteed worden aan voeding specifiek voor de oudere cliënt. Zoals we ook uit het nieuws hebben moeten vernemen is ondervoeding een grote bron van morbiditeit en mortaliteit. Daarnaast is het moment van de maaltijd voor veel cliënten een belangrijke gebeurtenis en dient deze zo plezierig mogelijk te verlopen. De nieuwste inzichten op het gebied van voeding voor kwetsbare ouderen en specifieke doelgroepen zullen aan de orde komen.
Leerdoel:
Optimaliseren van voeding voor ouderen aan de hand van de nieuwste inzichten
“Snoep verstandig, eet een appel”
Dhr. H.J. Kamphuis, tandarts
In deze lezing zal aandacht besteed worden aan de mondzorg in verpleeghuizen. Een zeer actueel onderwerp na de recente melding van de inspectie dat de mondzorg in de meeste verpleeghuizen van onvoldoende kwaliteit is. De tandarts zal met name ingaan op specifieke gebitsproblemen bij ouderen en hoe deze te voorkomen. Daarnaast wordt de relatie gelegd tussen mondzorg en andere aandoeningen waaronder Alzheimer en slikproblemen. Ook gebitsprotheses komen aan de orde.
Leerdoel:
Hoe draagt de SO bij aan het verbeteren van de mondzorg van onze cliënten
De SO is bekend met de relatie van mondzorg en andere aandoeningen
Dementie: de uitdaging van de toekomst
Prof. Dr. P. Scheltens, neuroloog/ directeur Alzheimercentrum VUmc
In deze voordracht zal een overzicht gegeven worden van de stand van zaken rond het onderzoek naar dementie: van preventie tot genezing. Ook zal worden stilgestaan bij de mondiale ontwikkelingen in de zin van de initiatieven die per land worden uitgerold, alsmede het Deltaplan Dementie in Nederland, met aandacht voor de patient van vandaag en die van morgen