MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dag
organisatie
FORTIOR
kosten
basistarief
€ 299
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
GGZ & psychiatrie, Neurologie
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
6
punten
locatie
Sociaal Cultureel Centrum / Lunchcafé In de Roos
Zuiderparkweg 282
5216 HE 's-Hertogenbosch
☎ +3173 6143 344
overig
11
Apr
2014
Emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'GGZ & psychiatrie' of 'Neurologie'
Van aanbieder:
FORTIOR
In de omgeving:
's-Hertogenbosch

Volgens Anton Došen is er te weinig aandacht voor emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking. Hierdoor krijgen mensen met een verstandelijke beperking vaak niet de hulp die zij nodig hebben. 

In onze westerse samenleving is de 'cognitieve cultuur' overheersend. De verstandelijke beperking wordt in een cognitieve context geplaatst en wordt gedefinieerd als een beperking in de cognitieve ontwikkeling en adaptief gedrag. De emotionele ontwikkeling ontbreekt volledig in deze definitie. 

Cognitieve en emotionele neurosystemen zijn aparte systemen

Door de nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen is duidelijk geworden dat het cognitieve neurosysteem en het emotionele neurosysteem twee aparte neuronale systemen zijn. Deze kunnen zich tot op een bepaalde hoogte onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. De aparte neurosystemen hebben op verschillende wijzen invloed op de ontwikkeling van een mens. De emotionele ontwikkeling speelt een wezenlijk rol in het ontstaan van de persoonlijkheidskarakteristieken, het psychosociaal functioneren, bij lichamelijke reacties op de omgeving en het gedrag van de persoon. Een discrepantie tussen cognitieve en emotionele ontwikkeling resulteert in een persoonlijkheid die kwetsbaar is voor ontstaan van gedrags- en psychische stoornissen. 

Met behulp van bijvoorbeeld de SEO-R (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking- Revised) kan het niveau van de emotionele ontwikkeling bij de persoon met een verstandelijke beperking bepaald worden. In de praktijk is gebleken dat op basis van het emotionele ontwikkelingsniveau, de gedrags- of psychiatrische problemen verklaard en begrepen konden worden. Hierdoor was het mogelijk een effectieve behandeling in te zetten.  

Tijdens de theoriedag over emotionele ontwikkeling zal Anton Došen emotionele ontwikkeling bespreken op grond van de nieuwe wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk. Ook zal de betekenis van het emotionele ontwikkelingsniveau voor praktische hulpverlening (assessment, diagnostiek en behandeling) verduidelijkt worden. 

Deze studiedag is onder ander bedoeld als inleiding op de studiedag over praktische toepassing van de SEO-R die op dit moment ontwikkeld wordt.

 

 

 

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!