MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Meerdaags
organisatie
Dutch Expedition & Wilderness Medical Society
kosten
basistarief
€ 985
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Spoed Eisende Hulp, KNO-heelkunde, Reizigersgeneeskunde
onderwerp(en):
Wondzorg, Fracturen/osteoporose, Traumatologie
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
18
punten
locatie
Stay Okay Soest
Bosstraat 16
3766 AG Soest
☎ +3135 6012 296
overig
13
Apr
2014
Advanced Wilderness Life Support (AWLS)
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Spoed Eisende Hulp', 'KNO-heelkunde' of 'Reizigersgeneeskunde'
Van aanbieder:
Dutch Expedition & Wilderness Medical Society
In de omgeving:
Soest

Advanced Wilderness Life Support (AWLS) - 3 daagse cursus

De AWLS cursus is ontwikkeld door de Wilderness Medical Society en de Utah School of Medicine in 1997, waar het sindsdien met veel enthousiasme is ontvangen door (para-)medici met een interesse voor wildernis geneeskunde.
In de Verenigde Staten wordt deze cursus al jaren frequent en op diverse plaatsen in het land gegeven. Ook buiten de V.S. groeit de populariteit en kun je de AWLS volgen in Nieuw Zeeland en sinds 2011 in Zweden. In April 2012 zal de eerste AWLS cursus in Nederland plaatsvinden onder de vleugels van onze Amerikaanse collega’s.
Het beoogde doel van de AWLS cursus is het ontwikkelen van verschillende competenties van medische professionals om effectief te kunnen handelen in medische noodsituaties buiten de traditionele medische faciliteiten.
De cursus is bedoeld voor medisch specialisten, artsen (niet) in opleiding tot specialist, specialistische verpleegkundigen (werkzaam in de acute zorg) en medische studenten met een passie voor buitensport, expeditie en avontuur.

De AWLS cursus wordt aangeboden aan alle artsen. Nadat de artseneed is afgelegd is het onmogelijk je te onttrekken aan de verplichtingen die de artsentitel met zich meebrengt. Het kan voorkomen dat er buiten werktijden een beroep op een arts wordt gedaan. Bijvoorbeeld in het bos op zondagmiddag of tijdens een reis in het buitenland. Wie kent niet de mededeling in het vliegtuig waarbij wordt verzocht om een arts? 

Dit kan alle artsen overkomen van huisarts tot psychiater. In een medische noodsituatie kan er van een arts worden geëist dat hij ten minste eerste hulp verleent bij calamiteiten. De Wet BIG is ook van toepassing op Nederlandse zorgverleners in het buitenland
Daarnaast worden artsen steeds meer geconfronteerd met vragen van hun reislustige patiënten populatie ook daarin biedt deze cursus extra handvaten.
Het doel van de cursus is om alle artsen een houvast te bieden en zelfredzaamheid te vergroten als er een beroep wordt gedaan op hun medische kennis en ervaring in een gebied met weinig medische middelen. Daarnaast is de cursus er ook op gericht om gezondheidsrisico’s te verkleinen door middel van eenvoudige preventiemaatregelen.

Curriculum en certificering

Het curriculum is evenredig opgedeeld in een theoretisch en een praktijkgedeelte waarbij in kleine groepen scenario’s geoefend zullen worden. De cursus wordt afgesloten met een theorie en praktijktoets.
De volgende onderwerpen zullen de revue passeren:

 • Dieren- en insectenbeten op land of in zee
 • Lawine gevaar
 • Keel- neus- oor en tandheelkundige problemen
 • Hoogteziekte
 • Duikgeneeskunde
 • Patiëntenvervoer
 • Organiseren noodevacuatie
 • Hyperthermie
 • Hypothermie en bevriezing
 • Verdrinking
 • Water desinfectie en purificatie
 • Blikseminslag
 • Wond- en fractuur management
 • Infectieziekten
 • Praktische Wilderness Life Support scenario’s
 • Samenstellen van medicijnkoffer

Ter voorbereiding op de cursus zal er een .pdf versie van het AWLS tekstboek (Engelstalig) beschikbaar komen voor diegene die zich in hebben geschreven.
Certificering zal geschieden wanneer een deelnemer naar tevredenheid de cursus heeft doorlopen. Hieronder wordt verstaan dat de cursist de lezingen heeft bijgewoond, geparticipeerd heeft in de praktijksessies en deze naar tevredenheid heeft voltooid en daarbij geslaagd is voor het examen.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!