MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 1 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Endocrinologie, Farmacologie, Interne geneeskunde
onderwerp(en):
Lifestyle en voeding
ICPC:
A, T
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
1
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Interacties tussen voeding en geneesmiddelen (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 30-04-2017 t/m 30-04-2018
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Endocrinologie', 'Farmacologie' of 'Interne geneeskunde'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus is onderdeel van een pakket voor apotheekhoudende huisartsen.

In deze cursus over Interacties tussen voeding en geneesmiddelen kijken we naar de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de effecten van geneesmiddelen en medicatie op het gedrag van voedingsstoffen en het mogelijk ontstaan van ondervoeding. Met name dit laatste probleem wordt op dit moment nog veel te weinig herkend en erkend. Steeds duidelijker wordt echter dat dit belangrijk en klinisch relevant kan zijn, vooral ook bij de oudere patiënt, terwijl het vaak voorkomen kan worden.

De kernpunten:

  • Voeding-geneesmiddeleninteracties Kunnen relevant zijn, maar worden vaak gemist. Belangrijk is dat we dat in de toekomst beter leren herkennen.
  • Wat ook belangrijk is, is dat ze beide kanten op kunnen gaan. De meeste apothekers zullen iets weten over effecten van voeding op medicatie. Grapefruitsap kent bijna iedereen, maar naast de grapefruit zijn er nog vele andere voorbeelden. Maar veel minder is er bekend over de omgekeerde situatie: wat doet medicatie met het gedrag van nutriënten of de voedingstoestand? Vooral de oudere patiënt verdient daarbij speciale aandacht omdat deze al slechter eet, vaak meer medicatie gebruikt en deze medicatie ook chronisch gebruikt.
  • Er zijn individuele gevallen bekend die pas achteraf vaak worden toegeschreven aan ‘ja er is sprake van een voedingsprobleem’, ‘er is sprake van een vitamineprobleem’ of ‘die voeding heeft een effect op mijn farmacon’, maar systematische kennis is veel minder aanwezig. Belangrijk is ook om zich te realiseren dat dit soort effecten vaak door de therapeutische klassen heen lopen. Dit komt doordat deze interacties vooral worden bepaald door de farmacokinetiek en bijvoorbeeld ook de fysico-chemische eigenschappen van het geneesmiddel.
  • Ouderen zijn dus een speciale risicogroep, want ouderen zijn de slikkers van geneesmiddelen.
  • Daarnaast is er speciale aandacht voor de voedingssupplementen. Voedingssupplementen worden veel gebruikt en zijn op allerlei manieren verkrijgbaar, zowel bij de detailhandel maar zeker ook internet. Dit soort middelen zijn zeker niet onschuldig als het gaat om voeding-geneesmiddeleninteracties.

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u zich bewust van mogelijke klinische relevantie van geneesmiddel-voedingsinteracties.
  • weet u dat geneesmiddelgebruik geassocieerd is met het risico op ondervoeding of nutriëntdeficiënties (zeker bij ouderen).
  • kent u de achtergronden van de meeste voeding-geneesmiddelinteracties.
  • kent u de verschillende onderliggende mechanismen van voeding-geneesmiddelinteracties.
  • kunt u voeding-geneesmiddelinteracties herkennen als oorzaak van een bijwerking.
  • kunt u kwetsbare patiëntgroepen monitoren op basis van screening van medicatie en voeding.

De cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Inhoudsopgave

Module

Inleiding
Effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen
Effecten van medicatie op de voedingstoestand
Effecten van medicatie op de voedingstoestand. specifiek bij ouderen

Eindtoets

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!