MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 1 uur
organisatie
MEDtalks Nederland B.V.
kosten
basistarief
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Gynaecologie
ICPC:
W, X
sponsoring
Bayer
accreditatie
accreditatie
1
punten
abonnement
e
learning
Masterclass Gynaecologie - Endometriose
Accreditatie Periode: 22-6-2017 t/m 21-6-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Gynaecologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Endometriose omvat een reeks aan situaties waarin endometrium buiten de baarmoeder voorkomt, het meest op het bekken peritoneum, in de eierstokken, de tubae, maar ook darm, en blaas. Door mee te reageren op de cyclische hormoonproductie uit de ovaria prolifereert dit endometrium, gaat in secretiefase over en bloedt bij het onttrekken van de steroïdhormonen aan het einde van de cyclus. Door een mogelijk abnormale reactie van het immuunsysteem bij het opruimen van dit endometrium ontstaat een ontstekingsproces met beschadiging van het peritoneum, waardoor het endometrium invasief contact kan maken met het onderliggende stroma. Vanaf dat moment kan een endometrioselesie vaak ongehinderd groeien, dat wil zeggen steeds meer weefselbeschadiging veroorzaken met steeds meer reparatieweefsel in de vorm van littekens en adhesies.

Endometriose komt in sterk varierende ernstgradaties voor. Ook is er een sterke variatie in klachten en de relatie tussen de ernst van de afwijkingen en de klachten van patiënten is niet een op een. Bij 10-15% van premenopauzale vrouwen komt endometriose in een of andere vorm voor. Ongeveer 35-50% van vrouwen met endometriose heeft moeite met zwanger worden. Studies die een verhoogd risico (5-7%) vonden op endometriose bij een eerstegraads verwant met de aandoening wijzen op een erfelijke component.

In de presentatie komen naast symptomen en klachten veroorzaakt door endometriose, ook het stellen van de diagnose en mogelijke behandelingen aan bod.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!