MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Management, Farmacologie
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Leidinggeven (apotheekhoudende huisarts)
Accreditatie Periode: 01-04-2017 t/m 01-04-2018
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Management' of 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

We gaan in deze cursus in op het vak van leidinggevende en de rol die daarbij hoort. Wat wordt er van u verwacht? Op welke manier geeft u sturing en waarom? Welke stijlen van leidinggeven zijn er? Wat is het belang van heldere verwachtingen kunnen overbrengen? En ook: Hoe gaat u om met mensen? Hoe komt u over en hoe reageert u op anderen? Kunt u motiveren, interesseren, delegeren, complimenteren? En ook: kunt u een ander op de juiste manier aanspreken op ongewenst gedrag? Hoe? We leggen het uit. Iedere leidinggevende krijgt vroeg of laat te maken met conflicten. Wat zijn dat precies en hoe ontstaan deze? En vervolgens; wat kunt u doen om ze op te lossen zonder in te leveren op de relatie met de anderen? Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen waar een beroep wordt gedaan op u als leidinggevende. Maar hoe lost u deze situaties op zonder schade aan te richten? Hoe zorgt u ervoor dat niet alles op uw schouders terecht komt? En hoe houdt u het team van collega’s en medewerkers betrokken en (mede)verantwoordelijk voor de praktijkorganisatie en de voortgang? We gaan er op in en geven u tips en tricks. 

Kortom: een leidinggevende stuurt op de bovenstroom; alles wat zichtbaar, tastbaar en helder is. Het zijn de concrete aspecten van het werk: het overleg, de rapportage, de structuren, de planning, roosters etc.. Daarnaast stuurt een leidinggevende ook op de onderstroom: alles wat te maken heeft met de samenwerkingsprocessen binnen de apotheek. De structuren zijn vaak duidelijker te traceren dan de processen omdat de structuren zichtbaar zijn. Een goede structuur kan alleen werken wanneer er sprake is van goede samenwerkingsprocessen tussen de beide partijen: openheid, vertrouwen, gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Een goede onderstroom is essentieel voor de bovenstroom. Het is bij een matige communicatie vaak zo, dat problemen hun oorzaak vinden in de onderstroom. (Tijdens deze module zullen we ingaan op facetten van de bovenstroom en de onderstroom.)

Als leidinggevende wordt veel van u gevraagd; u wordt regelmatig aangesproken in uw rol als leidinggevende en dat vergt ander gedrag dan in andere rollen die u vervult. Het gedrag wat past bij een rol, past niet altijd bij de persoon die deze rol uitoefent. Hierin ligt de uitdaging van het leidinggeven. Het is belangrijk dat u zich hier bewust van bent. De rol van leidinggevende is een professionele rol en vereist professioneel gedrag. Om dit goed uit te kunnen voeren, dient u dit gedrag te ontwikkelen. Deze cursus leert u alles over de rol van de leidinggevende en het gedrag wat bij deze rol past. 

De docent van de cursus is Mascha de Ridder, zelfstandig teamcoach en trainer bij de VvAA. De cursus is in de vorm van een interview. De docent presenteert de inhoud aan de hand van vragen van de interviewer. De verschillende delen worden afgewisseld met vragen.

 • Deel 1: Inleiding
 • Deel 2: Boven- en onderstroom
 • Deel 3: Krediet
 • Deel 4: Rolbesef
 • Deel 5: Schema Leiding geven
 • Deel 6: Tot Slot 

Na afloop van deze cursus: 

 • kent u de verschillende stijlen in leidinggeven, zoals directief en coachend.
 • kent u de begrippen bovenstroom en onderstroom.
 • kunt u een boodschap helder overbrengen.
 • kunt u omgaan met bezwaren, weerstanden en tegenstellingen.
 • kunt u conflicten vermijden (niet laten oplopen) en hanteren.
 • kunt u motiveren en stimuleren.
 • kent u de juiste manier van corrigeren en feedback geven.
 • weet u hoe u moet omgaan met emoties of weerstand, van de ander en van u zelf.
 • weet u hoe u de objectiviteit bewaart als leidinggevende.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!