MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie, Kindergeneeskunde, Longziekten
onderwerp(en):
COPD/Astma
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Astma bij kinderen (apotheekhoudende huisarts)
Accreditatie Periode: 16-05-2016 t/m 16-05-2017
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie', 'Kindergeneeskunde' of 'Longziekten'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus is onderdeel van een pakket voor apotheekhoudende huisartsen.

Kinderen verdienen om verschillende redenen de bijzondere aandacht van de apotheek. Deze cursus gaat op deze redenen dieper in. Astma begint vaak op jonge leeftijd. Bij jonge kinderen is de diameter van de luchtwegen nog gering, waardoor bronchusobstructie relatief sneller optreedt. Uit deze cursus zal blijken dat piepen voor het zesde levensjaar dan ook lang niet altijd synoniem is met astma. Wel is astma de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd.

Jaarlijks sterven in Nederland naar schatting vier tot vijf kinderen ten gevolge van astma, vooral nul- tot vierjarige jongens.
Klachten belemmeren veel kinderen in hun dagelijkse leven en ontwikkeling.
Het is mogelijk om met een correcte behandeling van astma het aantal klachten en de ernst van de klachten zodanig te reduceren dat de kinderen nauwelijks meer in hun dagelijks functioneren gestoord hoeven te worden. Dit vergt het nodige van de zorgverleners, de ouders en de (school)omgeving.

In deze cursus wordt ingegaan op de epidemiologie, de pathogenese (met speciale aandacht voor omgevingsinvloeden bij het ontstaan van astma) en pathofysiologie, de herkenning en diagnostiek. Verder komt de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling van astma bij kinderen aan bod. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van de NHG-Standaard Astma bij kinderen uit 2014 en de richtlijn Astma bij kinderen van de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde uit 2013, maar ook van de meest recente GINA-guideline Asthma management and prevention in children 5 years and younger uit 2009.

Na afloop van deze cursus:

  • weet u welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van astma.
  • weet u op welke gronden de diagnose astma bij kinderen wordt gesteld.
  • kent u de verschillen tussen (de behandeling van) astma bij de verschillende leeftijdsgroepen (kinderen jonger dan zes jaar versus ouder dan zes jaar).
  • weet u welke inhalatiehulpmiddelen bij welke leeftijdsgroepen moeten worden gebruikt.
  • bent u gewezen op het belang van een goede inhalatietechniek.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!