MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 599
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie
categorie(ën):
GGZ & psychiatrie
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Een patiënt met een verstandelijke beperking op uw spreekuur
Accreditatie Periode: 04-04-2016 t/m 04-04-2018
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'GGZ & psychiatrie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Nu steeds meer mensen met een verstandelijke beperking in de wijk gaan wonen, krijgt de huisarts vaker te maken met deze groep patiënten in de praktijk. In principe levert de huisarts ‘gewone’ huisartsenzorg en is de AVG (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten) verantwoordelijk voor de specifieke, handicapgebonden zorg. Maar ook in de gewone huisartsenzorg kunt u tegen problemen aanlopen. Is gewone zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zo gewoon? Hoe communiceer je? Hoe pas je screening toe? Welke zorg ligt op het terrein van de huisarts en welke op het terrein van de AVG?

Deze cursus besteedt, naast de ‘gewone’ gezondheidsproblemen, aandacht aan de specifieke gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. De meest voorkomende syndromen en stoornissen worden besproken; ook worden u handvatten geboden om de communicatie met deze patiënten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Na het doorlopen van de cursus:

  • kunt u een aantal van de specifieke gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking benoemen.
  • hebt u uw kennis opgefrist en/of uitgebreid op het gebied van de meest voorkomende syndromen.
  • herkent u de mogelijkheden tot samenwerking met de AVG.
  • weet u welke problemen specifiek tot het gebied van de AVG behoren.
  • bent u extra alert op visus- en gehoorstoornissen en gastro-oesofageale reflux bij patiënten met een verstandelijke beperking.
  • bent u op de hoogte van de richtlijnen op het gebied van preventieve screening van mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van cervix- en mammacarcinoom.
  • hebt u meer kennis van en aandacht voor de zorg voor de oudere met een verstandelijke beperking.
  • kent u meer mogelijkheden en technieken voor het communiceren met patiënten met een verstandelijke beperking.
  • bent u op de hoogte van de belangrijkste regels op het gebied van de financiering van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking binnen de huisartsenpraktijk.

Marieke van Atten is waarnemend huisarts in Amsterdam en omstreken. Ze heeft veel gewerkt in achterstandswijken. Voor haar opleiding tot huisarts heeft ze gewerkt in asielzoekerscentra, als ANIOS interne geneeskunde, kindergeneeskunde en cardiologie en in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Ze schrijft al enkele jaren cursussen voor CME-online van uit een brede interesse in alle huisartsgerelateerde onderwerpen.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!