MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Reumatologie, Farmacologie, Algemeen & overig
ICPC:
A, L
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Medicatie bij reumatoïde artritis (RA) - (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 30-06-2018 t/m 30-06-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Reumatologie', 'Farmacologie' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Reumatoïde artritis (RA) is slechts één vorm van de groep van meer dan 130 verschillende reumatische aandoeningen. RA is een progressieve chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere gewrichten. Hoewel RA zich in alle gewrichten kan voordoen, zijn vooral de kleinere, distale gewrichten zoals in de hand, pols en voorvoetgewrichten aangedaan.

Naast de artritis komen ook systemische ziekteverschijnselen (koorts, malaise en gewichtsverlies) voor. Door de ontsteking en door de schade wordt de functie van de gewrichten belemmerd, waardoor invaliditeit kan optreden. Mensen met RA leven gemiddeld genomen tien jaar korter. Dit komt vooral doordat mensen met RA grotere kans hebben op infecties, lymfomen en cardiovasculaire complicaties. De belangrijkste doodsoorzaak is tegenwoordig cardiovasculair.

Naast de reumatoloog spelen veel zorgverleners, zoals de orthopedische chirurg, apotheker, huisarts, verpleegkundige reumaconsulent, de ergotherapeut, fysiotherapeut een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met RA. De behandeling van RA was vroeger vooral gericht op pijnbestrijding. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het zoveel mogelijk voorkomen van gewrichtsschade en de remming van verdere progressie van de ziekte. Hierbij spelen de disease modifying antirheumatic drugs (DMARD's) (zowel de traditionele (synthetische) DMARD's als de nieuwe biologische DMARD's) een centrale rol.

In deze cursus komt eerst de pathofysiologie, de epidemiologie, de symptomen en diagnostiek van RA aan bod. Daarna worden de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen behandeld en enkele veelvoorkomende interacties.

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de symptomen, epidemiologie en diagnostiek van RA.
  • weet u welke middelen bij de behandeling van RA (wanneer) worden ingezet.
  • kunt u patiënten met een zelfzorgvraag over RA correct voorlichten.
  • bent u op de hoogte van speciale eisen ten aanzien van MTX-afleveringen door de apotheek.
  • weet u waar u op moet letten bij Farmaceutische Patiënten Zorg (FPZ) bij patiënten die zowel synthetische als biologische DMARD's gebruiken.
  • kunt u door kennis van de klachten van RA-patiënten een inschatting maken van de praktische problemen waar zij tijdens hun geneesmiddelgebruik tegenaan kunnen lopen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!