MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Cardiologie, Farmacologie
ICPC:
K
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Hartfalen: onderliggende oorzaken en behandeling (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 01-04-2018 t/m 31-03-2019
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Cardiologie' of 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Hartfalen is een complex ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door een tekortschieten van de pompfunctie van ons hart. Hierbij spelen altijd twee elementen een rol.

Ten eerste is er de verminderde functie van het hart zelf. Bij sommige patiënten is dit aan afgenomen pompfunctie van het hart (ook wel systolisch hartfalen genoemd), terwijl bij anderen de pompfunctie behouden is, maar er vaak verstijving is van het hart, met een afgenomen vulling en dientengevolge een tekortschietende circulatie (ook wel diastolisch hartfalen genoemd).

Het lichaam daarop reageren door een aantal (neurohumorale) compensatiemechanismen in gang te zetten om de circulatie op pijn te houden. Deze worden geactiveerd omdat het lichaam de ondervulling van het arteriële vaatbed registreert (o.a. in de carotis).

Bij sommige patiënten die zich presenteren met hartfalen met afgenomen ejectiefractie kan de pompfunctie zich herstellen. Ook bij patiënten met zogenoemd hypertensive heart disease kan na goede correctie van de bloeddruk (gedeeltelijk) herstel optreden van de pompfunctie van het hart. Het is dan ook altijd van groot belang om de oorzaak van het hartfalen te achterhalen, om een eventuele gerichte behandeling te kunnen instellen. Hartfalen op zich is dus geen diagnose, maar een cluster van symptomen, oftewel een syndroom. Daarom dient er altijd te worden gezocht naar de onderliggende oorzaak.

Medicamenteuze behandeling geeft bij veel patiënten een belangrijke verbetering van klachten en prognose. Desondanks is de prognose van hartfalen nog altijd slecht. Gezien de ernst van de ziekte wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwere en betere medicamenteuze behandelingsmogelijkheden. In deze cursus zal de medicamenteuze behandeling van patiënten met chronisch hartfalen anno 2018 worden behandeld.

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de definitie van hartfalen.
  • kent u de vele oorzaken en de pathofysiologie van hartfalen.
  • kent u de verschillende verschijningsvormen van hartfalen.
  • kent u de diagnostische middelen die ter beschikking staan.
  • kent u de niet-medicamenteuze adviezen en het medicamenteuze stappenplan bij de behandeling van hartfalen.
  • kent u de eigenschappen van de gebruikte geneesmiddelen.
  • kunt u patiënten goed adviseren over de medicatie.
  • kunt u effectief samenwerken met behandelaars in de eerstelijnszorg.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!