MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
Instituut Verantwoord Medicijngebruik
kosten
basistarief
€ 20,95
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Cardiologie, Farmacologie
onderwerp(en):
CVRM
ICPC:
T
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
Medicamenteuze behandeling van hypercholesterolemie

Hart- en vaatziekten komen nog altijd veel voor in Nederland. In 2012 waren er ruim 273.000 ziekenhuisopnames voor myocardinfarct, beroerte en andere hart- en vaatziekten. Ruim 39.000 mensen overleden in 2015 aan hart- en vaatziekten.

Het verlagen van verhoogde cholesterolwaarden is een belangrijk onderdeel van de preventie van hart- en vaatziekten. Sinds 2016 zijn twee nieuwe middelen voor het verlagen van het cholesterol beschikbaar. Deze nieuwe middelen behoren tot de PSCK9-remmers. Deze e-learning gaat in op de verschillende behandelmogelijkheden voor hypercholesterolemie en bespreekt de voor- en nadelen van de beschikbare geneesmiddelen.

Na afronding van deze cursus kan de cursist:

  • de risico’s van een verhoogd cholesterolgehalte opnoemen.
  • de risicotabellen voor hart- en vaatziekten interpreteren.
  • bepalen welke patiënten wel of juist niet voor lipidenverlaging in aanmerking komen.
  • de streefwaarden voor het LDL-c-gehalte voor verschillende categorieën patiënten bepalen volgens de NHG-Standaard Cardiovasculair Risicomanagement (2012).
  • het stappenplan voor de behandeling van hypercholesterolemie uit de NHG-Standaard Cardiovasculair Risicomanagement (2012) toepassen.
  • de belangrijkste bijwerkingen van statines noemen.
  • de belangrijkste contra-indicaties en interacties van statines noemen.
  • de plaats van ezetimib, PCSK9-remmers en andere cholesterolverlagende middelen beschrijven.

Deze cursus is een product van het programma MedicijnBalans. MedicijnBalans biedt feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel van het programma is bij te dragen aan een onderbouwde keuze van nieuwe geneesmiddelen en het stimuleren van doelmatig gebruik van nieuwe geneesmiddelen

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!