MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Farmacologie
ICPC:
A, B
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Farmacogenetica - heeft u uw DNA-paspoort al? (apotheekhoudende huisarts)
Accreditatie Periode: 31-03-2017 t/m 31-03-2018
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Farmacologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus is onderdeel van een pakket voor apotheekhoudende huisartsen.

Farmacogenetica is DNA-onderzoek ter verklaring/voorspelling van de reactie op geneesmiddelen. Hoe reageren patiënten? Sommigen hebben bijwerkingen, anderen hebben geen effect van de geneesmiddeltherapie; DNA-onderzoek zou dit kunnen verklaren. U zou de therapie kunnen aanpassen als u bepaalde dingen kunt voorspellen.

Farmacogenetica is een onderdeel van wat we ‘Personalized Medicine’ noemen, een term die momenteel veel gebruikt wordt en gaat over medicatie op maat, het behandelen van patiënten op maat.

Niet iedere patiënt reageert hetzelfde op een geneesmiddel. Tot nu toe nemen we dat eigenlijk voor lief, maar misschien hoeft dat niet zo te zijn. Hoe gaat het in zijn werk? Een arts schrijft medicatie voor. Dat komt na inname via je maag in de darmen terecht, dan komt het in je bloed. De concentratie in het bloed zorgt ervoor dat een geneesmiddel een bepaald effect zal hebben. Al circulerend door het lichaam, passeren de geneesmiddelen ook de lever, waar een aantal enzymen aanwezig is die de geneesmiddelen afbreekt. De afbraakproducten kunnen gemakkelijker worden uitgescheiden in het lichaam. Via de urine verlaten de geneesmiddelen het lichaam.

De spiegel in het bloed wordt dus bepaald door hoeveel je inneemt en hoe goed de lever het geneesmiddel afbreekt. In de lever zijn enzymen aanwezig dei betrokken zijn bij de geneesmiddelafbraak. We gaan ervan uit dat iedereen dezelfde capaciteit heeft in de lever om geneesmiddelen af te breken, maar dat is helemaal niet het geval.

Een persoon met een traag metabolisme heeft een hoger risico op bijwerkingen omdat er een hogere bloedspiegel ontstaat. Terwijl  bij iemand die veel sneller afbreekt er een hoeveelheid tijd is waarin het geneesmiddel niet effectief is. Is dit een groot probleem?  We weten dat 5-7% van alle ziekenhuisopnames wordt veroorzaakt door bijwerkingen op medicijnen ( In Nederland ligt dit percentage iets lager).

Ongeveer 25-60% van de geneesmiddelen blijkt effectief te zijn. Als u zou kunnen voorspellen wie traag en wie snel afbreekt, dan zou u de therapie kunnen aanpassen. Bij de mensen die langzaam afbreken kun je wat minder doseren, bij degenen die snel afbreken kan er een hogere dosering worden gegeven. Op die manier verminderen we het aantal bijwerkingen en versterken we de effectiviteit. DNA speelt hierbij een belangrijke rol.

Farmacogenetica gaat over DNA-varianten die worden overerfd, bij Farmacogenomics is dat ook het geval, maar daar komt extra bij bijvoorbeeld de expressie van m(essenger)RNA in tumoren, dus het profiel van de tumor is ook farmacogenomics. Er is veel hierover gepubliceerd. Het is de kunst om die markers hieruit te halen die in de klinische praktijk van toegevoegde waarde zijn.
Bijvoorbeeld: het belangrijkst enzym waar de farmacogenetica mee begonnen is, is de Thiopurine-S-methyltransferase (TPMT). DNA-analyse kan voorspellen of je een hoge, een intermediaire of een lage enzymactiviteit hebt van het TPMT.  Met andere woorden: DNA bepaalt de dosis.

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u de inhoud van het begrip farmacogenetica.
  • kunt u omschrijven wat de voordelen zijn van farmacogenetica en wat de limitaties zijn.
  • kent u de uitvoering van een farmacogenetica-onderzoek.
  • kunt u de uitslagen van dit onderzoek interpreteren.
  • kunt u advies geven aan collega’s of patiënten over farmacogenetica-uitslagen.
  • kent u de mogelijke verschillen  in uitvoering van de testen, en begrijpt u de consequenties daarvan.
  • weet u wat een DNA-paspoort is.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!