Superfoods, zoutbeperking, eiwitbeperking, de Voedselzandloper, Sonja Bakker, FODMAP-dieet, een koolhydraatarm dieet bij diabetes, paleodieet, vitamine D-suppletie. Als huisarts word je steeds vaker geconfronteerd met vragen over diëten en de relatie tussen voeding en gezondheid. Ook een aantal NHG-Standaarden gaan ervan uit dat de huisarts zich bemoeit met de leefstijl van de patiënt. En dit terwijl er amper onderwijs over voeding gegeven wordt in de gehele opleiding tot (huis)arts. Dat voeding een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de mens is inmiddels geaccepteerd. Tot voor kort ging het daarbij met name over afvallen maar inmiddels is dit slechts een onderdeel van de voorlichting over gezonde voeding.
Maar wat is gezonde voeding? Welke adviezen kunt u als huisarts geven? In deze nascholing worden verschillende aspecten behandeld en laten we u zien hoe u gemakkelijk toegang hebt tot actuele, betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. Aangezien het onderwerp heel breed is zal de nascholing niet volledig zijn. We hopen dat we u kunnen laten zien dat voeding een belangrijk en leuk onderwerp kan zijn in uw dagelijkse praktijk als huisarts.
Aangezien het onderwerp breed is zal de nascholing niet volledig zijn. We hopen dat we u kunnen laten zien dat voeding een belangrijk en leuk onderwerp kan zijn in uw dagelijkse praktijk als huisarts. In deze cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Voedingscentrum, worden de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de nieuwe Schijf van Vijf gebruikt als basis voor voorlichting over gezonde voeding in de huisartspraktijk.
Na het volgen van deze cursus:
Inhoudsopgave
- Inleiding
- Leerdoelen
- Inventarisatievragen
- Voedingsadvies in de praktijk
- De patiënt in verleiding
- Inventarisatie eigen voeding
- Voeding en de relatie tot chronische ziekten
- Wat doet het Voedingscentrum
- Van onderzoek tot advies
- Basis voor advies
- Richtlijnen goede voeding
- Voedingsnormen van de Gezondheidsraad
- De Schijf van Vijf
- Productgroepen buiten de Schijf van Vijf
- Voor wie?
- Stappen maken telt
- Reflectie-opdrachten
- Suppletie
- Eindtoets