E-learning
2
Gastro- enterologie
€ 48,-
Beroepsorganisatie
 
NHG
PIN 17/08 - Maagklachten
Accreditatie Periode: 01-04-2014 t/m 01-04-2019

De opbouw van dit onderwijsprogramma volgt de onderdelen van het stroomschema uit de NHG-Standaard. Hierin is het beleid bij een patiënt met maagklachten schematisch weergegeven. Naast de genoemde onderdelen wordt het step-upbeleid bij zuurremming uitgebreid behandeld. Ook is er aandacht voor het afbouwen van zuurremmers bij chronisch gebruik zonder goede indicatie.

Kenmerken:

  • Deze klachten ontstaan in de maag zelf, in het duodenum of in de distale slokdarm.
  • Voorheen werd onderscheid gemaakt tussen refluxklachten (zuurbranden en regurgitatie) en ulcusklachten (pijn, op grond waarvan een maag- of duodenum ulcus als exclusieve oorzaak wordt verondersteld). Dit onderscheid is in de herziene standaard losgelaten omdat de onderliggende oorzaak niet betrouwbaar kan worden onderscheiden op basis van de klachten of de patiëntkenmerken. Bovendien verschilt bij beide soorten klachten het effect van de beleidsopties niet.
  • Bij de meeste patiënten met maagklachten is in eerste instantie een behandeling zonder aanvullende diagnostiek verantwoord.
Overige Informatie
Normaal tarief: € 48
Tarief leden: € 33,50
Tarief AIO: € 33,50
Abonnement
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!