MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
AccreDidact BV
kosten
basistarief
€ 44,15
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
KNO-heelkunde
ICPC:
A
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
{*} AccreDidact 14/02 - Stemklachten
Accreditatie Periode: 27-3-2014 t/m 26-3-2016
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'KNO-heelkunde'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Stemklachten komen vaker voor dan ze gepresenteerd worden bij de huisarts. In veel gevallen betreft het een tijdelijk probleem op basis van een bovensteluchtweginfectie. Bij langer dan drie weken aanhoudende heesheid of schorheid, zeker bij patiënten met risicofactoren als roken, is er een indicatie voor een verwijzing naar de kno-arts ter uitsluiting van een eventuele maligniteit. Het bij huisartsen geaccepteerde beleid om patiënten met een langer dan drie weken bestaande heesheid voor verdere diagnostiek te verwijzen, leidt tot een relatief hoog percentage van vroegdiagnostiek van het glottische larynxcarcinoom in stadium I en II (respectievelijk 56% en 29%). Een glottisch larynxcarcinoom wordt bij ongeveer 450 patiënten per jaar gediagnosticeerd en is daarmee verantwoordelijk voor twee derde van de in Nederland gediagnosticeerde larynxcarcinomen. Het merendeel van de patiënten die de huisarts ziet met heesheidsklachten heeft geen larynxcarcinoom, maar een andere organische of functionele reden voor de heesheid.

Stemstoornissen worden soms veroorzaakt door een functionele component. Het verdient mede daarom de voorkeur om stempatiënten te verwijzen naar een daarin gespecialiseerde kno-arts, een laryngoloog of foniater. Dertig procent van de bevolkingen heeft ergens in de loop van het leven stemklachten (lifetime prevalentie 29,9%). Bij mensen met een stembelastend beroep, zoals leerkrachten, kan dit oplopen tot 60%. Op een willekeurig moment heeft 7% van de mensen onder de 64 jaar stemklachten (puntprevalentie 6,7%). Het is ook goed om te beseffen dat ongeveer een derde van de beroepsbevolking in belangrijke mate afhankelijk is van de stem voor de uitoefening van het beroep. Stemklachten zijn een belangrijke reden voor verzuim en vormen zo ook een belangrijke economische kostenpost.

In het kader van kwaliteitsverbetering wordt er vanuit de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde gewerkt aan een Nederlandse richtlijn stemklachten. Deze zal in 2015 beschikbaar zijn. De CBO-richtlijn voor het larynxcarcinoom werd in 2010 gereviseerd.

Na afloop van deze nascholing:

  • hebt u meer inzicht in de fysiologie van de stemproductie en de oorzaken van mogelijke stemstoornissen;
  • bent u op de hoogte van de diagnostische mogelijkheden voor de huisarts en de kno-arts;
  • bent u beter in staat om te bepalen of een patiënt doorverwezen moet worden naar de logopedist of naar de kno-arts.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!